esti aici: Articole >> Geografie » Mongolia – viata in iurta

Mongolia – viata in iurta

Din punct de vedere al densitatii populatiei, Mongolia pare un imens pustiu. Pe o suprafata de peste un milion si jumatate de kilometri patrati ( de sase ori mai mare ca Romania), traiesc doar 2,5 milioane de locuitori (putin mai mult decat populatia Bucurestiului si de 10 ori mai putin decat populatia Romaniei). De fapt, in vechime, mongolii erau mult mai numerosi dar ei fiind un popor de razboinici, multi dintre ei au ramas in zonele pe care le-au invadat.

Mongolii duc o viata foarte simpla, in libertate, in stransa legatura cu natura, cei mai multi dintre ei ocupandu-se cu cresterea animalelor.

Acest lucru face ca Mongolia sa detina locul 1 pe glob la numarul de animale detinute de fiecare locuitor in parte. Cele mai multe animale sunt ovinele (14,7 milioane de animale), daca facem socoteala numarului de cai existenti in aceasta tara o sa constatam ca sunt mai multi cai decat oameni in Mongolia.

Pe langa animalele domestice se mai cresc si iaci (animale care cresc numai in aceste zone) si camile.

Pe timp de vara, o zi obisnuita pentru o familie de mongoli incepe cu mult inainte de rasaritul soarelui. Femeile si copiii mai mari mulg animalele, dupa care barbatii ies cu turmele la pasune. Dupa munca de dimineata urmeaza micul dejun. Acesta incepe cu un suutei tsai – ceaiul cu lapte si sare, specific mongolilor. De altfel, acest ceai, preparat dimineata si pastrat in termosuri este baut pe tot parcursul zilei. Pe langa ceai, micul dejun mai cuprinde si paine cu uruum, un amestec de smantana cu branza. Painea este un aliment ce se gaseste in zonele mai aglomerate, cu cat zona exte mai saraca in populatie cu atat painea este mai greu de gasit asa ca oamenii isi fac singuri painea, de fapt este vorba de un fel de turte prajite in grasime si care tin loc de paine.

Pentru pranz, femeile gatesc un singur fel de mancare; cel mai des prepara tuivan – taitei cu cu carne; alte feluri ar fi orezul cu carne sau carne fiarta. Femeile gatesc putine feluri de mancare. Pentru gatit sunt sacrificate doar animalele batrane. Mongolii mananca relativ putin, deoarece alimentele sunt foarte consistente si totul se prepara cu foarte multa grasime.

Pare destul de ciudat dar din alimentatia mongolilor lipsesc fructele si legumele.

Peste zi, cand barbatii sunt plecati cu animalele la pascut, femeile se ocupa de treburile casnice. In fiecare familie exista 3-4 copii, toti copiii participa la treburile casei, cei mari au grija de fratii lor mai mici, strang argal (balegar uscat) sau lemne pentru foc, aduc apa, mulg animalele si le ingrijesc. Indiferent de varsta, toti sunt foarte buni calareti; de multe ori sunt urcati in sa inainte sa invete sa mearga.

Mongolii sunt oameni foarte veseli si foarte primitori, ei au si un proverb “Casa mea e si casa ta, casa ta e si casa mea.” In mongolia, chiar daca stapanul casei lipseste, orice strain poate intra in casa sa-si prepare ceva de mancare si sa se odihneasca.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...